O farnosti z farní kroniky

Z historických pramenů se nelze dovědět, kdy byla farnost Vrahovice zřízena, ani kdy byl postaven její první kostel zasvěcený sv. Bartoloměji, apoštolu. Diecézní archiv však dokládá její existenci již okolo roku 1370.

Zahájení stavby v pořadí druhého kostela po požáru vesnice dosvědčuje ještě dnes nápis na největším zvonu těmito slovy: „Léta Páně 1587 … chrám vrahovský, kterýž jest z dopuštění Božího s některými grunty byl shořel, jest zase stavěn a opraven.“ Spolu s kostelem byla roku 1590 dostavena i nová přízemní fara. Kde stála tato první fara nevíme.

Duchovní správa pak byla přerušena mezi lety 1639 – 1683, kdy farnost spadala pod správu Kralic na Hané (Držovice byly spravovány ze Smržic).

Z farní kroniky se dozvídáme, že po obnovení duchovní správy roku 1743 farář Patilko postavil první poschodí současné fary. Dodnes je na chodbě v přízemí fary zachovalý latinský nápis: „Anno 1743, has aedes aedifiavit Joannes Joseph Patilko parochus loci.“ (Roku 1743 postavil tuto budovu J. J. Patilko místní farář.)

Roku 1830 byl kostel zbořen a na jeho místě byl postaven za pět let chrám nový, v pořadí už třetí. Je dílem prostějovského stravitele Jana Friewalda. Kostel byl vysvěcen roku 1836 za faráře J. Brucknera. Hospodářská stavení u fary dostavěl farář F. Havránek (farář v letech 1846 – 1850).